Voor de religieuze gemeenschap van de Amish is technologie geen zegen. Ze willen hun aan God gewijde levensstijl eenvoudig houden en nieuwe snufjes zoals fax of telefoon worden alleen na rijp beraad beperkt toegelaten.

Rij nu in deze 360 video mee in de buggy van dominee Norman Yoder naar de paardenveiling en neem een kijkje in de gesloten gemeenschap van de Amish in Shipshewana, Indiana.

Deze video is een preview van de White Spots VR app, die te zien is tijdens IDFA, Elastic Reality tentoonstelling, Brakke Grond, Amsterdam, 17-27 november,
dagelijks van 9-23u https://www.idfa.nl/nl/festival/events/DocLab-Expo.aspx

Download hier de gratis White Spots app en reis zelf vanuit uw leunstoel naar andere plekken aan het einde van het internet in Virtual Reality. www.white-spots.net

En bekijk de uitzending Offline is de nieuwe luxe van Tegenlicht hier: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2015-2016/offline-als-luxe.html


VPRO Tegenlicht laat de wereld van onderop van alle kanten zien. Kijk de promo en alle afleveringen over maatschappij:
http://tegenlicht.vpro.nl/bundel/onderwerpen/maatschappij.html


VPRO Tegenlicht laat de duurzame wereld van morgen vandaag al zien. Kijk de promo en alle afleveringen: http://tegenlicht.vpro.nl/bundel/onderwerpen/duurzaamheid.html


Altijd en overal online. Dat klinkt mooi, maar heeft een keerzijde. Met steeds meer digitale netwerken wordt offline zijn een luxe. Hoe gaan we om met volledige verbondenheid?

We zijn tot in de slaapkamer verbonden met het internet. Het is de ambitie van bedrijven als Google en Facebook om de hele wereld te verbinden, zodat we altijd en overal online zijn. In Sri Lanka laat Google deze maand luchtballonnen op, die de eilandstaat van gratis wifi voorzien.

Op de grond communiceren steeds meer apparaten met elkaar via het Internet-of-Things. We worden ‘glazen burgers’ in een doorzichtig huis, levenslang aan een draadloos infuus en via smartphones permanent te volgen. Wat betekent die verschuiving naar honderd procent digitale dekking van de hele planeet?

Deze aflevering van Tegenlicht Kort is een bewerking van de aflevering: 'Offline als luxe'.

http://tegenlicht.vpro.nl/


"Wat zijn de nieuwe leefregels in een tijd van totale connectiviteit?", vraagt regisseur Bregtje van der Haak zich af. Moeten we wel altijd online zijn, enkel omdat het kan?

Zondag 8 mei om 21.05 uur op NPO 2: 'Offline als luxe'.

http://tegenlicht.vpro.nl/


Technologiebedrijven schetsen een aanlokkelijke toekomstvisie voor het toenemende aantal stadsbewoners. Een goed georganiseerd leven in zogenaamde smart cities waar bewoners en apparaten zijn aangesloten op The Internet of Things en alles en iedereen met elkaar verbonden is. Maar welke prijs betaalt de burger voor deze ambitieuze technologische droom?

Het concept van de slimme stad is ontstaan vanuit de techindustrie. Steden zijn de motor van economische ontwikkeling en in combinatie met de technologische revolutie heeft de slimme stad zich ontwikkeld tot een groeimarkt met een miljardenomzet. De techbedrijven verkopen efficiëntie en veiligheid voor de inwoners. Maar dat wordt bereikt door surveillance en het implementeren van gesloten systemen, waardoor inwoners hun invloed op het leven in de stad verliezen.

Deze minidocu van Tegenlicht Kort is een bewerking van de aflevering 'Slimme steden' van VPRO Tegenlicht.
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/slimme-steden.html


In Alkmaar staat een slim huis toegespitst op de zorg. We volgde een rondleiding.

http://tegenlicht.vpro.nl/


Hoe ziet het huis van de toekomst eruit? We gingen op bezoek bij het slimste huis van Nederland in Eindhoven en volgde een rondleiding.

http://tegenlicht.vpro.nl/


"Hoe anoniem ben je nog wanneer alles met elkaar verbonden is?", vraagt researcher Henneke Hagen zich af over de komende smart cities. "Welke keuzes je als stad maakt samen met je burgers, is cruciaal".

Zondag 1 mei om 21.05 uur op NPO 2: 'Slimme steden'.

http://tegenlicht.vpro.nl/


Wat boezemt de gevestigde Europese politieke orde de meeste angst in? Niet terrorisme, migratie of de internationale concurrentiepositie, maar democratie. Als de Europese machthebbers niet snel gaan luisteren naar de burgers van de 28 landen die samen de Europese Unie vormen, dan valt die binnen de kortste keren uiteen.

Dat zegt de Griekse econoom en voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis. Hij is daarom een politieke beweging gestart waar grassroots-organisaties, die oproepen tot burgerinitiatieven, van Berlijn tot Zagreb zich in rap tempo bij aansluiten.

Met Wolfgang Streeck (Duits socioloog) en Yanis Varoufakis (Grieks econoom en voormalig minister van financiën).

Deze Tegenlicht Kort is een bewerking van de Tegenlicht-aflevering 'Volk, macht en Varoufakis'.
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/volk--macht-en-varoufakis.html


De Brit Paul Mason is economisch journalist voor onder andere The Guardian en schrijver van het boek Postcapitalism: A Guide to our Future.

http://tegenlicht.vpro.nl/talksinhoud/paul-mason.html


In het Spaanse stadje Pontevedra is voormalig inwoner Mariano Rajoy, demissionair premier van Spanje, tot persona non grata verklaard. Rajoy heeft een stuk van de zee bij deze stad voor zestig jaar vergeven aan een zwaar vervuilende papierfabriek. Een typisch voorbeeld van oude handjeklap-politiek, en de lokale bevolking pikt het niet langer.

Zondag 21.05 uur op NPO 2.

http://tegenlicht.vpro.nl/


‘Ik heb geen enkele verwachting van het Europees project.’ Regisseur Jos de Putter over de aflevering ‘Volk, macht en Varoufakis’.

Hoe zou een nieuw, werkelijk democratisch bestuurd Europa er volgens Varoufakis uit gaan zien? Hij startte een beweging.

Zondagavond om 21.05 uur op NPO 2.

http://tegenlicht.vpro.nl/


We associëren drones vaak met oorlog. Om dit beeld te veranderen is er de jaarlijkse ‘Drones for good awards’. Malaria bestrijden of de brandweer assisteren: drones kunnen ook constructief zijn en mensen helpen.

Zondag 21.05 uur op NPO 2.

http://tegenlicht.vpro.nl/


Ze vliegen in zwermen, bezorgen pakjes en kunnen zo klein zijn als een insect. Drones zijn veel meer dan alleen maar wapens. Ze duiken overal op in ons leven.

Ze vliegen in zwermen, bezorgen pakjes en kunnen zo klein zijn als een insect. Drones zijn veel meer dan alleen maar wapens die door het Amerikaans leger worden ingezet tegen terrorisme. We zien ze letterlijk steeds vaker vliegen en ze duiken overal op in ons leven. In Amerika lagen meer dan een miljoen drones als speelgoed onder de kerstboom.

Drones worden niet alleen steeds slimmer, maar ook met de dag goedkoper. Wat gebeurt er wanneer het luchtruim ineens toegankelijk wordt voor iedereen? Uiteindelijk zijn wij mensen in de netwerken van vliegende robots helemaal niet meer nodig. Zijn dit de voortekenen van de vierde technologische revolutie?

Deze minidocumentaire van Tegenlicht Kort is een bewerking van de aflevering 'Invasie van de drones' van VPRO Tegenlicht.
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/invasie-van-drones.html