ARNHEM - Zo'n 500 vierkante meter grond van de Doorwerthse heide krijgt deze dagen een bijzondere nieuwe bestemming: de Edese Golf Club Papendal in Arnhem.

http://gld.nl/Stg9


DUIVEN - Op het duurzame bedrijventerrein InnoFase in Duiven is het startsein gegeven voor de aanleg van zonnepark Gansenwoirt. Het park wordt met 2,6 hectare een van de grootste van Gelderland.

http://gld.nl/Z-xG


HEDEL - Er zit een Gelders tintje aan de voorrondes van het Duitse Songfestival. Loren Nine Geerts uit Hedel schreef aan twee nummers mee. 'Ik kon het niet geloven. Ik dacht echt: ok, hoe dan??', reageert de 20-jarige.

http://gld.nl/ko16


ARNHEM - Een nacht vorst is al genoeg geweest voor een ijslaag op de schaatsbaan van de Arnhemse IJsclub Thialf.

http://gld.nl/y3uj


In deze uitzending een vrouw die op slinkse wijze veel slachtoffers maakt. Op verschillende plaatsen in Gelderland slaat ze toe, ze jat portemonnee's uit tassen van nietsvermoedende slachtoffers. En opnieuw vraagt de politie aandacht voor de reeks overvallen in Nijmegen. Afgelopen weekend waren twee vrouwen het slachtoffer. En een man pint in Arnhem met een gestolen pinpas. De man is duidelijk vastgelegd door bewakingsbeelden. Kijk naar Bureau GLD en denk mee!
Meer over dit programma: https://www.omroepgelderland.nl/bureaugld


HATTEM - De 34-jarige vrouw die maandagavond na een mogelijk misdrijf dood is gevonden in een bovenwoning aan de Kraaijenbergstraat in Hattem, was zwanger. Dat zeggen meerdere buren tegen Omroep Gelderland. De politie doet hierover geen uitspraken in verband met de privacy van het slachtoffer. Een verdachte werd in de woning aangehouden.

http://gld.nl/WEAZAALTEN - Met de bus van Aalten naar Bocholt. Sinds begin december is dat mogelijk. 'Buren in Europa' nam de bus en vroeg passagiers en politici of de nieuwe lijn een beetje bevalt.


Lodewijk de Veertiende stak in 1672 de Rijn over bij Lobith. Prins Willem III wist hem te verdrijven uit Gelre. In Nijmegen vonden de vredesonderhandeilngen plaats.

Dolly Verhoeven zoekt in het atelier van Elisabeth de Meulmeester naar de Gelderse hertogshoed.

In Museum Het Valkhof hangen schilderijen van de Vrede van Nijmegen. Marja Begeyn vertelt dat de huidige Franse noordgrens werd vastgesteld tijdens de Vrede van Nijmegen.

De Vlaams-Franse stad Bailleul en een heel aantal andere plaatsen is pas definitief Frans geworden na de Vrede van Nijmegen. Voor die tijd waren ze Vlaams.

In Noordpeine vond in 1677 de slag om Cassel plaats. Philippe Ducourant vertelt dat het Nederlandse leger in de pan werd gehakt door het Franse leger.

Na de Slag bij Cassel wilden Frankrijk en Nederland snel een einde maken aan de strijd. De gesprekken over vrede vonden plaats in het stadhuis van Nijmegen.

Barbara Kruijsen vertelt dat de wandtapijten herinneren aan die periode van de Vrede van Nijmegen.

Jeroen Stam laat in het Musée de Flandres twee schilderijen zien van de Slag om Cassel en een verwijzing naar de Vrede van Nijmegen.

Door de oorlog met Frankrijk zijn veel Gelderse kastelen vernield. Kasteel Middachten is opgebouwd na de verwoestingen die Lodewijk de Veertiende aanrichtte.

Age Fennema laat zien hoe kasteel Middachten was beschadigd na de oorlog met Frankrijk. Middachten werd herbouwd tot residentieel huis geïnspireerd op Paleis Het Loo.

In Noord-Frankrijk heeft de Vrede van Nijmegen tot op de dag van vandaag gevolgen in het leven van honderdduizenden inwoners. Zij spreken nu Frans in plaats van Vlaams.
Meer over dit programma: https://www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre


ERMELO - Het zijn de drukste weken van het jaar voor schapenherders en schapenboeren: de lammerperiode. Op een paar schapen na hebben alle drachtige dieren gelammerd. En daar was herder Marion Derks van de schaapskooi in Ermelo wel aan toe. 'Dit zijn de leukste en de zwaarste weken van het jaar.' Een favoriet heeft ze ook: een zwart schaapje.

http://gld.nl/tG1J


- Politie zoekt daders reeks overvallen Nijmegen
- Ophef in Apeldoorn na verspreiding boek anti-PKK
- Herdenking bombardement Waterkwartier Nijmegen

Presentatie: Sonja Booms
Meer over dit programma: https://www.omroepgelderland.nl/gldnieuws


HATTEM - In een huis aan de Kraaijenbergstraat in Hattem is maandagavond een dode vrouw gevonden.

http://gld.nl/vbkB


ARNHEM - De Arnhemsche IJsclub Thialf, AIJCT, bereidt zich voor op een schaatsmarathon op natuurijs. De baan van de club is maandag onder water gezet. 'De kans dat er een marathon in Arnhem verreden wordt is groot', zegt ijsmeester Gerrit Wijers zonder twijfel.

http://gld.nl/ao3C


ARNHEM - De rechtszaak tegen twee Nijmeegse broers die ervan worden verdacht twee Marokkaanse broers om het leven te hebben gebracht, is maandag begonnen. Najim en Othman E. kwamen door pistoolschoten om het leven. De dubbele moord in Cafe Istanbul in winkelcentrum Malvert in Nijmegen in de nacht van 9 op 10 mei 2016 zorgde voor veel opschudding.

http://gld.nl/UJA6