GLD Nieuws 10 december 2018 - Maandag 10 december


- Het grote Zonnebloemschip kan eindelijk weer varen vanuit Arnhem
- Voorbereidingen ijsbaan Thialf Arnhem

Presentatie: Erik van der Pol
Meer over dit programma: https://www.omroepgelderland.nl/gldnieuws

Streekproducten gewild in kerstpakketten


Arnhem wil eerste marathon op natuurijs van 2019


20 jaar cel en tbs geëist in hoger beroep chaletmoord


Waterpeil Rijn gestegen: Zonnebloem keert na 7 weken terug naar Arnhem


Maatjes gezocht 9 december 2018


Koorleden Ulft dreigen geliefde hobby te verliezen


Ridders van Gelre 10 december 2018 - Philippa van GelreMaar eerst gaat ridder René nog even naar het Gelders Archief en ontdekt dat Philippa haar broer als hertogin van Gelre wilde opvolgen, als hij zonder wettig nageslacht zou overlijden. Tweehonderd jaar voordat Philippa en Karel leefden, was al afgesproken dat ook vrouwen mochten opvolgen in Gelre. Maar toen hertog Karel stierf zonder wettige nakomelingen, volgde Philippa hem niet op. In plaats daarvan kozen de Staten van Gelre Willem van Kleef als nieuwe hertog. Dat had te maken met een andere afspraak die Hertog Karel tien jaar voor zijn dood had gemaakt met Keizer Karel de Vijfde. Zij spraken af dat Keizer Karel Gelderland zou erven als Hertog Karel zonder wettige nakomelingen zou sterven. En zo is het gegaan, Philippa werd resoluut genegeerd.

De Ridders reizen naar Nancy. Bas gaat naar het Musée Lorrain, letterlijk in de voetsporen van Philippa, want dit was vroeger het hertogelijk paleis. Philippa krijgt tenminste dertien kinderen met haar man René van Lotharingen. Hij sterft al in 1508 en Philippa wordt een tijdje regentes voor haar oudste zoon Antoine en wordt als hoofd van de familie erg gerespecteerd om haar intelligentie en scherpe inzichten. Haar kinderen komen regelmatig bij haar om raad vragen, ook als ze al heel oud is. Op dat moment woont ze trouwens al lang niet meer in Nancy, maar in het dorpje Pont-à-Mousson.

Ridder René gaat kijken bij het Clarissenklooster waar Philippa woonde. Want tot grote verbijstering van haar kinderen besluit de hertogin op 52-jarige leeftijd het klooster in te gaan, waar ze een sober leven gaat leiden. Ze werkt in de huishouding, slaapt op stro op harde planken, draagt ruwe en simpele kleding en eet eenvoudig voedsel. Maar Philippa blijft altijd een goed contact houden met al haar nazaten, ze voedt zelfs haar kleindochter Marie de Guise, de latere koningin van Schotland, in het klooster op.

Philippa sterft op 79-jarige leeftijd in het klooster, een oude, grande dame. Ze wordt begraven in de Église des Cordeliers in Nancy, waar een prachtig glas-in-lood raam met het wapen van Gelre te zien is. Hier, bij haar sarcofaag, treffen de ridders elkaar weer, de zoektocht is ten einde. Het geheim is ontrafeld: Philippa had hertogin van Gelre moeten worden. Zij had met haar vele nakomelingen de zelfstandigheid van het hertogdom tot in lengte van jaren kunnen garanderen. En dan was Gelderland nooit deel gaan uitmaken van de Nederlandse staat. Leve Gelre! Ons verloren hertogdom.
Meer over dit programma: https://www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre

Treurig Vitesse beschamend onderuit bij hekkensluiter NAC Breda