280 kinderen uit gezinnen met lage inkomens konden vanmiddag gratis naar de film Black Panther in Pathe Arena. Het initiatief kwam van Glenda van Duivenvoorde. Ze startte een crowdfundactie zodat de kinderen gratis naar de bios konden.

Glenda nam een voorbeeld aan de uit Harlem afkomstige Frederick Joseph. Hij begon op social media de hashtag Black Panther Challenge. Op die manier wilde hij anderen aansporen om ook een crowdfundactie op te starten, zodat kinderen uit onder andere gezinnen met een laag inkomen ook de film konden zien.

'Het is eigenlijk een initiatief om kinderen uit minderbedeelde gezinnen, wijken, in Amerika tenminste, de criminaliteit hoog is. Dat die kinderen de kans krijgen om superhelden te zien die op hun lijken', zegt Van Duivenvoorde. 'Ik was wel even aan het twijfelen. Ik was super zenuwachtig. Maar het was even de knop omzetten en ik heb iedereen die ik ken gecontact.'

Pathe Arena vond dit ook een goed idee en stelde daarom een zaal beschikbaar, maar ook popcorn en wat te drinken. Dat kostte bijna 5000 euro. 'Ik wilde het ook niet gratis. Want ik wil heel graag dat ze in Hollywood zien dat ons geld kracht heeft. Er wordt heel vaak gezegd: "Nee, we kunnen geen all black movies uitbrengen, want het levert geen geld op. Maar dat is niet waar', zegt de initaitiefneemster.

Black Panther volgt het verhaal van T'Challa, die na de dood van zijn vader, het koningschap op zich neemt. In die functie moet deze superheld, zijn land beschermen tegen indringers die uit zijn op de grondstoffen van het land. 'Het is super belangrijk voor de kinderen om dit te zien, omdat zij ook willen fantaseren. Zij willen ook mensen redden. Zij willen ook fantaseren om een zwarte prinses te zijn', zegt Glenda.

Daar sluiten de jonge kijkers zich bij aan. 'Er spelen niet vaak veel donkere mensen in films. En als ze er dan in spelen gaan ze vaak snel uit de film of ze zijn vaak snel dood', zegt één van de kijkers. 'Ik vind het wel leuk dat er veel mensen van mijn kleur in zitten. Die zijn er niet veel in deze films', zegt een ander.

Black Panther is nog steeds te zien in de bioscopen.


Ondanks het zeer kritische rapport van de onderwijsinspectie blijft het IJburg College er van overtuigd dat de financiële problemen van tijdelijke aard zullen zijn. 'We denken dat we er op eigen kracht uit zullen komen, wellicht met een samenwerking met een andere school', zegt Marjolein Schadé, voorzitter van de Raad van Toezicht, in gesprek met AT5.

Volgens Schadé heeft de school sinds een half jaar 'heel scherpe maatregelen' genomen om de uitgaven te monitoren. 'In de voorgaande jaren lag onze aandacht bij de afbouw van IJburg 2. We maakten een flinke groei door. Inmiddels is het aantal leraren veel meer in evenwicht met het aantal leerlingen dat we op school hebben.'

De financiële problemen zijn volgens de inspectie dusdanig groot, dat de continuïteit van het onderwijs binnen afzienbare tijd in het geding is. Ondanks deze forse kritiek blijft Schadé opmerkelijk positief. 'We hebben inmiddels een IJburg-academie gevormd, waarin onze lesmethoden zijn vastgelegd. Daarmee zien we erop toe dat hhe onderwijs van dezelfde hoge kwaliteit blijft.'

De stichting ontving in het verleden 2,4 miljoen euro van de gemeente voor de bouw van een sporthal. De sporthal kwam er uiteindelijk niet. 'Met onder meer de gemeente kwamen we tot de conclusie dat de bouw van een extra sporthal niet nodig was. Dat is in goed overleg gegaan. We hebben vorige maand een uitstekend overleg met de wethouder gehad over de terugbetaling van dat voorschot.'

Ook werd verwacht dat het aantal leerlingen van 1448 naar 1500 zou stijgen. Dat gebeurde niet. Het werden er zelfs dertig minder. De instroom van leerlingen met een vwo-advies op IJburg 1 bleef flink achter. Schadé zegt niet te verwachten dat de school in de toekomst het vwo-onderwijs terug zal moeten brengen naar slechts één locatie.

De school heeft de open dagen net achter de rug. Het nieuws omtrent de financiële problemen komt dan ook op een slecht moment. 'We hopen dat de ouders en vooral de kinderen desondanks zullen kiezen voor deze bijzondere vorm van onderwijs, waarbij kleine scholen in een grotere school zitten. Vijftig procent van onze leerlingen stroomt uiteindelijk door.'

Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) stelt in een reactie de situatie nauwlettend in de gaten te houden. 'De inspectie zit er bovenop, de school werkt aan een herstelplan waarover tussen de school en de inspectie wordt overlegd. Wij hebben er vertrouwen in dat de school weer financieel gezond wordt. Het belangrijkst is de continuïteit en kwaliteit van onderwijs aan de huidige en toekomstige leerlingen.'


Ruim driehonderd mensen verzamelden zich vrijdagavond in het Oostenburgerpark voor een stille tocht voor de doodgeschoten Mohammed Bouchikhi (17). De vader van Mohammed was verdrietig maar strijdbaar. 'Amsterdam is een mooie stad en moet veilig zijn. Onze kinderen moeten veilig zijn.'

'Ik ben jaloers op deze buurt, op de saamhorigheid', vertelt de oom van Mohammed. 'Het heeft heel wat losgemaakt bij de jongeren.' Naast vrienden en familie liepen er ook hoogwaardigheidsbekleders mee. Burgemeester Jozias van Aartsen: 'Het was een vreselijke zaak. Ik ben heel blij voor de ouders en familie dat er zoveel mensen zijn gekomen.'

De stoet ging van het Oostenburgerpark richting Kattenburg voor een eerbetoon aan Ayman. Hij werd daar in november vorig jaar doodgeschoten. Er werd naar het buurthuis op Wittenburg gelopen waar Mohammed door een vergissing om het leven kwam. Het beoogde doelwit was waarschijnlijk Gianni L. (19). De tocht eindigde bij de Oosterkerk.

'Met de dood van Mohammed verliest Wittenburg een 'jongen met een goed hart', aldus zijn voormalige buurvrouw. 'Mohammed was een voorbeeldmarokkaan, een jongen die om andere mensen gaf. Hij wilde van zijn hobby zijn werk maken en is in het veld gestorven', besluit zijn oom.


Naast de gemeenteraad stemt Amsterdam op 21 maart ook voor nieuwe stadsdeelcommissies. In ieder stadsdeel komt zo'n commissie met vier tot zes leden. Zij geven 'zwaarwegend advies' aan het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Probleem is alleen dat weinig Amsterdammers ervan af weten en kandidaten voor deze commissies nog onvindbaar zijn.

Lees meer: http://www.at5.nl/artikelen/178641/kandidaten-stadsdeelcommissies-onvindbaar-horen-we-er-wel-bij


Op en rond het Erasmuspark in West zijn de bewoners steeds tevredener met hun buurtje. In Venserpolder in Zuidoost gebeurt het tegenovergestelde. Daar voelen de bewoners zich vooral 's avonds steeds minder veilig. Dat bleek vandaag uit het tweejaarlijkse onderzoek van de gemeente naar de leefbaarheid van de stad. Voor AT5 reden om even in deze buurten te gaan kijken.

Lees ook: http://www.at5.nl/artikelen/178637/bewoners-goed-scorende-erasmusparkbuurt-ik-ga-voor-geen-goud-weg


Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus heeft aan het eind van de middag een bezoek gebracht aan het hoofdbureau van de politie op de Elandsgracht. Hij sprak daar met hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, burgemeester Jozias van Aartsen en korpschef Erik Akerboom.

Lees meer: http://www.at5.nl/artikelen/178639/grapperhaus-bezoekt-politie-kijken-waar-problematiek-zit


Ajax speelt zondag tegen PEC. Noussair Mazraoui zal niet in de basis staan, maar hij hoop toch op speelminuten. Hij is nu nog een beetje bescheiden, maar hoopt toch over een jaar in de basis te staan. Na drie wedstrijden voor Marokko onder 20, heeft hij nog geen beslissing gemaakt voor welk land hij gaat uitkomen: 'Ik focus me vooral op Ajax.'


Aan vertrouwen ontbreekt het niet bij De Ligt. Dat het niet makkelijk gaat worden bij de aankomende uitwedstrijd tegen PEC Zwolle is duidelijk: 'Ze spelen gewoon goed voetbal. We weten dat we vol aan de bak moeten gaan om daar de punten mee te nemen.'

De jonge verdediger vindt dat hij met zijn recente prestaties heeft laten zien dat hij zeker in de basis hoort te staan. 'Iedereen strijdt gewoon voor zijn plekkie, en dat doe ik dus ook.' Mocht Ajax binnenkort ook een nieuwe aanvoerder nodig hebben, dan staat De Ligt er wel voor open.


Veel flitsende camera's vanavond bij Carré want acteur en allround superster Leonardo DiCaprio is in de stad. Praten met de pers deed hij niet, dat bewaarde hij voor de bezoekers van het Goed Geld Gala.


Afgelopen nacht was het grote moment voor Akwasi Frimpong eindelijk daar: hij maakte zijn opwachting bij het skeleton op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Zijn familie bleef vannacht uiteraard op om het allemaal live te volgen. http://bit.ly/2C0mSuM


Een primeur voor Amsterdam: voor het eerst is er in Nederland een werk uit de Gazing Ball-serie van de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons te zien. Het werk, een replica van het schilderij 'Madonna met vier en vier heiligen' van de Italiaanse kunstenaar Perugino met een blauwe bal ervoor, werd vandaag in de Nieuwe Kerk gepresenteerd.


Het aantal overvallen op bedrijven en winkels mag sinds 2013 flink zijn gedaald, de impact op de slachtoffers is onverminderd groot. Dat geldt ook voor Petra Klok, die vorig jaar niet één, maar twee keer werd overvallen in de drogisterij waar ze werkte. 'Ze weten niet wat dat met jou als persoon doet.'


Ze begon in 2003 als agente, werd al snel politiewoordvoerder, verwierf landelijke bekendheid door haar deelname aan Wie is de Mol? in 2016, en schittert binnenkort in haar eigen programma. Ellie Lust ging vandaag op pad om het AVROTROS-programma Ellie Lust op Patrouille te promoten.


De familie De Lange is een rechtszaak begonnen tegen Zorgvlied. De begraafplaats heeft de familiegraven van hun voorouders geruimd, terwijl dat helemaal niet zou mogen. Inmiddels ligt schrijver Harry Mulisch begraven in een van de graven.


De politie heeft de 33-jarige Quincy S. aangehouden voor de fatale schietpartij in de De Clercqstraat. In de nacht van 12 op 13 mei 2015 kwam de 25-jarige Youssef el Kahtoui uit Zaandam om het leven.